Türkiye ve Dünyada Eğitimde Mevcut Farklar Nelerdir?

Eğitim sistemi konusunda geçtiğimiz günlerde yayınlanan PISA raporunu görmeyen kalmamıştır diyebiliriz. Tüm dünyada yayılan ve Türkiye'nin adını kötü bir duruma sokan bu rapor maalesef ki tüm gerçekleri ortaya koyuyor.

Türkiye'de yaşayan her bir vatandaşın doğduktan büyümesine kadar çeşitli adımlar karşısında kaldığı bilinmektedir. Sözde zorunlu askerlik olarak bilinen sadece erkeklere özgü olarak uygulanan zorunlu askerlik, 4+4+4 12 yıl eğitim zorunluluğu gibi bir takım zorunluluklar zaman zaman vatandaşlar lehine yapılırken zaman zaman ise maalesef ki vatandaşı göz göre göre kötü bir duruma düşürmektedir. Ancak son yıllarda eğitim sisteminde yaşanan ''öğretmen öğrencisine taciz etti, öğretmen öğrencisine dayak attı, öğretmenden öğrenciye işkence'' vari haberler içimizi korkuturken yüksek öğretim üniversitelerde durum nedir? Tüm dünyadaki eğitim sistemi ve bizdeki eğitim sistemi arasındaki farklar nelerdir?

Türkiye'de En Gözde Eğitim Alanları: Üniversiteler!

Ülkemizin en gözde eğitim alanları son yıllarda üniversiteler olurken bu konuda da paranın gücü devreye girmekte, eğer ki Bilgi Üniversitesi, Ege Üniversitesi veya Boğaziçi Üniversitesi gibi zenginlerin gözde olduğu özel veya devlete ait üniversitelerde okumak isterseniz daha doğrusu burslu okumak isterseniz kendinizi devamlı olarak korumak zorunda olduğunuzu bilmeniz lazım. Gerek tiki diye tabir edilen zenginlerin sizle alay etmesi ve dalga geçmesi söz konusu olabilecek olduğu gibi kendinizi eğitim alanında sizin adınıza atılabilecek olan iftiralar konusunda korumanızda gerekmektedir. Bundan dolayı önerim asla kimseye çok fazla güvenmemeniz gerektiği gibi kendi seviyenizin üstüne de çıkmaya çalışmayın sonrasında pişman olmayın olacaktır.

Ancak konumuz sadece bu değil, yurtdışından bir ülke olarak Almanya'yı örnek verecek olursak (bölgesel değişimler söz konusu olabilmektedir) eğitim sistemi ilköğretimden itibaren çocuğun sınavlar ile değil kapasitesinin yettiği ve ilgi alanının olduğu bir alana yönlendirme ve Almanya dahil tüm insanlığa fayda sağlamaktadır. Türkiye'de ise bir hastalık nedeni ile TEOG gibi bir sınava girememe durumu söz konusu olması veya giriş yapılıpta sonrasında kötü bir performans sergilenmesi durumunda çocuğun hayatı tamamen kötü bir durum almakta ve parasına göre bir yaşam sergilemek zorunda kalmaktadır.

Bununla beraber Amerika'da aynı şekilde eğitim sistemi eğer ki bir bilgiyi öğrenemez iseniz ve dersiniz o konuda ise ya diğer dersleri seçmeli yada o dersi öğrenene kadar tekrar ettirilecek olduğunuz bilmeniz gerekmektedir. Türkiye'de ise gerek sınıflarda çok öğrencinin olması gerek ise bir takım öğretmen sorunları dolayısı ile toplu halde çocuklar öğrensin veya öğrenmesin o konu üzerinde hiçbir şekilde durulmamaktadır ki bu özel okullarda bile geçerli bir durumdur.

Daha Fazla Haber