Engelli Hakları Türkiye'de Gasp Edilmektedir!

Güzel ülkemiz diye tabir ettiğimiz ancak son yıllarda adeta bir ''kriz ülkesi'' haline gelen Türkiye'de özellikle devletin kendisi tarafından dahi ''son zamanlarda can ve mal güvenliği kalmamıştır'' açıklamaları en çok savunmasız engelli vatandaşları ve ailelerini korkutuyor.

Engelli hakları yıllardan beridir dünyada gelişmeye devam ederken Türkiye'de ise engellilerin hakları her geçen gün daha fazla gasp ve esaret altında kalmakta. Bunu gerek resmi kayıtlar gerek ise canlı örnekleri ile örneklendirmek son derece mümkün olurken son zamanlarda özellikle engelli hakları ekonomik kriz dolayısı ile ülkede sağlanamayan güvenlik sorunları dolayısı ile daha fazla gasp edilmekte.

1500 Liralık Kirada Oturuyorsunuz Diye Maaş Kesilemez!

Ancak gerek engelli siteleri gerek ise sosyal medya sitelerinde engelliler son yıl sonu dolayısı ile evde bakım maaşı dolayısı ile evlerin kurum tarafından ziyaret edilip evde bakım maaşı hakkında denetimlerin sıkılaştırıldığını ancak bu konunun son derece engellere sebep olduğunu ifade ederek engellinin psikolojik olarak yıpranmasına sebebiyet verdiğini ifade etti.

Engellilerin aldıkları evde bakım maaşı ile ilgili olarak T.C. Resmi Gazete üzerinde 2016 yılı için eğer ki bakım maaşı hariç olarak diğer her türlü kanıtlanan gelir 784 lirayı geçmiyor ise (evde 18 yaş altı dahil kişi başı 784 TL olmak kaydı ile) bakım maaşının ''siz 1500 TL kirada oturuyorsunuz bakım maaşınız kesilir'' denemeyeceğine değinen hukukçular engellilerin bu konuda haklarını gerekirse Anayasa Mahkemesi'nde ve diğer her türlü hukuk mahkemelerinde aramalarının söz konusu olabilecek olduğuna değindi.

Engelli Aileleri Devlete Sitem Etti!

Özellikle geçtiğimiz günlerde engelli aileleri Başbakan Binali Yıldırım'a ''engelliler ve anneler emekli olsun'' tartışmasını başlatırken bir engelli yakını N.U (50) evde bakım maaşı aldıkları dolayısı ile kurum tarafından zaman zaman ''eğer araba alırsanız maaşınız kesilir, eğer ki ev alırsanız maaşınız kesilir'' diyerek kendilerinin adeta bir çıkmaza sürüklendiğini, engellinin ve kendi geleceklerini garanti altına almak ve engelliyi daha rahat gezdirmek ve daha iyi eğlenmesini ve ihtiyaçları karşılamak adına uygun fiyatlı araba alımı ve ev alımında gelire oranla herhangi bir sorun yok ise maaşın kesilmeyecek olduğunun engelli ve engelli yakınlarına bildirilmesi gerektiğini ifade etti. N.U. ayrıca eve gelen heyetlerin zaman zaman sorulara verdiği yanıtlar ve imzalattıkları her türlü kağıtlardaki bilgilerin ''her türlü yasal sorumluluk üzerime aittir'' sözünün son derece tehditkar bir durum olduğunu ifade ederek devletin engelli annelerini ve engellilere Almanya'da olduğu gibi emekli yapmalarını önerdi.

Daha Fazla Haber