İşte çocuğunuzun üstün zekalı anlamanın yolu

Ebeveynlerin üstün zekalı çocuklarını normal çocuklardan ayırt edebilmesi konusunda önemli belirtilerin olduğunu belirten uzmanlar, sizlere bu belirtileri sıraladı:

Aslında ebeveynler çocuklarını dikkatlice inceledikleri zaman onların farklılıklarını yakalamak ister. Bu durumun temelinde her ebeveyn için çocuğunun kendine özel olma arzusu yatar. Her ebeveynin arzuladı fakat ancak bazı ebeveynlere tanınan bu fırsat yani çocukların üstün zekalı olduğunun ortaya çıkması konusunda uzmanlar, çocukların tepkilerini takibe alınması gerektiğini işaret ediyor. 

Uzmanlar aileleri çocuklarının iki dört yaş aralığındaki sürecinin önemli olduğunu kaydediyor. Bu dönemde üstün zekalı çocukların artistik becerilerin yüksek olabileceğini, gereğinden fazla realist resimler çizip sayılarla basit matematik işlemlerini kafadan yapabileceğini ifade ediyor.  Yine iki ile dört yaş aralığındaki süreçte yabancı dil konusunda hızlı gelişim kat edebilen üstün zekalı çocukların kelime hazinesinin de yaşıtlarına oranla çok çabuk genişleyeceğini vurguluyor. 

Üstün zekalı çocukların hiperaktif değil ancak son derece hareketli çocuklar olduğunu işaret eden uzmanlar, hareketli olmalarına rağmen uzun süre dikkat bütünlüğü sağlayabilmelerinin de önemli bir özellikleri olduğunu kaydediyor.

Farklı bir hayal güçleri olan üstün zekalı çocukların, çevrelerindeki herkesi çocuk olarak nitelendirmeleri de beklenilen bir davranış olarak tanımlanıyor. 
Üstün zekalı çocukların kitap, televizyon veya filmlerden öğrendikleri bir şeyi hiçbir zaman unutmayacağına işaret eden uzmanlar ebeveynlerin bu nedenle çocukların izledikleri her şeye dikkat etmesi gerektiğini vurguluyor. 

Üstün zekalı çocukların en önemli özellikleri; okuduğunu anlama başarısı, matematiksel akıl, geniş sözcük dağarcığı, mükemmel süreli bellek, aşırı yaratıcılık, yüksek hayal gücü, aşırı merak, yüksek düzeyde enerji, sanat, bilim, mekanik, teknoloji ve müzik dallarında müthiş yetenek olarak sıralayabiliriz. 
 

Daha Fazla Haber