Uyku eğitiminin püf noktaları

Ebeveynlerin bebekleri konusunda en sıkıntıya düştüğü konulardan biri olan uyku eğitimi konusunda uzmanlar izlenmesi gereken yolun güven sağlamaktan geçtiğini savunuyor.

Uyku düzenini kendi kendine geliştiremeyen bebekler için ebeveynlerin uyku eğitimi vermesi gerektiğini belirten uzmanlar,  diş çıkarma, hastalık ve büyüme atakları sırasında uykuyla ilgili sıkıntıların gelişebileceğini hatırlatıyor. 


Uyku eğitiminde anne-bebek ilişkisinin ön planda tutulması olduğunu işaret eden uzmanlar, bebeğin duygusal anlamda hazır olduğundan emin olduktan sonra odasından çıkılmasının iyi bir eğitim başlangıcı olduğunu vurguluyor. 


Annelerin bebeklerle güven bağı oluşturması gerektiğini ifade eden uzmanlar, annenin stres kontrolü sağlaması ve bebeğine hissettirmemesinin de önemli bir faktör olduğunun altını çiziyor. 


Kucakta, memede veya sallayarak uyutma alışkanlıklarının doğru teknikler izlendiği takdirde en geç iki gün içinde ortadan kalkacağını savunan uzmanlar,  gece uyanmalarının da annelerin güven verici beden dili ile engelleyebileceğini belirtiyor. 


HER BEBEK HEM DUYGUSAL HEM DE NÖROLOJİK OLARAK FARKLIDIR


Bebeklerin uyku süreci için bu metotların bilinmesi ve uygulanmasının çok önemli olduğunu kaydeden uzmanlar,  her bebeğin hem duygusal hem de nörolojik olarak farklı olduğunu dile getiriyor. Bebeklerin kendi kendilerini sakinleştirme yapısına sahip değilken,  eğitimde zorlanıyorken atılacak adımlarda ısrarcı ve radikal olmamak gerektiğini paylaşıyor. 


Ebeveynleri tarafından yatakta tek başına uzun süre ağlarken bırakılan bebeklerle ilgili yapılan araştırmalar aslında ilginç sonuçları ortaya koydu. Bu bebeklerin vücutlarında yüksek stres oluştuğu ve uykuya geçtiklerinde de vücutlarında stres biriktiğini gösteriyor.  İşte bu araştırmalar uyku eğitiminde kazanan – kaybeden felsefesinin bebeklerde kullanılamayacağını açığa çıkarıyor. 

Daha Fazla Haber