Talasemi hastalığı ülkemizde sık görülüyor

8 Mayıs Dünya Talasemi günü öncesinde sizlere bu önemli hastalığı tanıtmak istedik.

Dünyada ve Türkiye’de Talasemi hastalığına dikkat çekebilmek amacıyla 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü olarak ilan edilmiş.  Bizde sizlerle bu hastalığın aslında ne anlama geldiğini sizlerle paylaşmak istedik.

Talasemi halk arasında Akdeniz anemisi olarak da adlandırılıyor.  Uzmanlar bu hastalığın alfa ve beta olmak üzere iki ayrı grupta incelendiğini işaret ediyor. Kana kırmızı rengini veren hemoglobin aracılığıyla taşınan talasemi, Akdeniz havzası başta olmak üzere Ortadoğu, Hindistan ve Uzakdoğu Asya’ya dek uzanan bölgelerde, Türkiye’de de özellikle Trakya ve Akdeniz Bölgesi’nde daha sık görülüyor. 

Talasemi hastaları yaşamlarının bazı dönemlerinde kan nakline ihtiyaç duyanlarına talasemi intermedya, hastalığın tanısının konulmasıyla birlikte sürekli kan nakline ihtiyaç duyanlara ise talasemi majör ismi veriliyor. 

TALASEMİNİN BELİRTİLERİ ARASINDA NELER VAR?
Talasemi hastalığında erişkinlerde bulunması gereken hemoglobini içeren alyuvarların yıkıldığını ve kansızlığın ortaya çıktığını vurgulayan uzmanlar, bu kansızlığın hafif değer değişikliklerinden anne karnında ölümlere dek giden sonuçları olduğunun altını çiziyor. 

Sıtmanın yangın olarak görüldüğü bölgelerde daha sık rastlanan Talesemi hastalığının belirtileri arasında yorgunluk, solukluk, gözlerde sarılık ve karında şişkinlik yakınmaları yer alıyor. 

Talasemi hastalarının dalak ve karaciğerinin büyüyebileceğini belirten uzmanlar, şeker hastalığı, guatr ve diğer hormonal bozuklukları da ortaya çıkartabileceğini dile getiriyor. 

Talasemi hastalığının tanısının kan sayımı ile ortaya çıkacağını savunan uzmanlar, talasemi taşıyıcılığının en sık görülen grubu olduğunu da hatırlatıyor. Bu hastaların kan nakline ihtiyaç duymadıklarını ancak klinik olarak talasemi taşıyıcısı olan anne ve babalardan doğan çocuklarında bu hastalığın görülme riskinin de yüksek olduğunu paylaşıyor. 
 

Daha Fazla Haber