Ürtiker bahar aylarında artıyor

Uzmanlar baharın gelmesiyle birlikte ürtiker hastalığının arttığını işaret ediyor.

Baharın gelmesiyle birlikte halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtikerin yaygınlaştığını işaret eden uzmanlar hastalığın hasta hekim ilişkisi sıkı tutularak ortadan kaldırılabileceğini vurguluyor. 

Kısa sürede vücutta ortaya çıkıp kaybolabilen, kaşıntılı kızarıklık veya kabarıklıklar olarak tanımlanan ürtiker yani kurdeşen, göz kapakları ve dudaklarda bile görülebiliyor. Uzmanlar bahar aylarında hassas bünyeli kişileri kurdeşen konusunda dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. 

Hastaların sosyal yaşamlarını, psikolojik durumlarını etkileyen ve yaşam kalitesini düşüren ürtikerin kadınlarda daha fazla görüldüğünü vurgulayan uzmanlar, altı haftadan kısa süren ürtikerlere akut, uzun sürenlere ise kronik ürtiker adı verildiğini hatırlatıyor. 

Yaş grubu ayırmaksınız karşılaşıldığını belirten uzmanlar, en sık 20 ile 40 yaşları arasında rastlandığını ve kadınlarda erkeklerle oranla iki kat daha sık görüldüğünü işaret ediyor. 

Hastaların kullandığı bazı ağrı kesici, kas gevşetici ve antibiyotiklerin akut ürtikere neden olduğunu dile getiren uzmanlar, bazı besinlerin de akıt ürtikere neden olduğunu savunuyor. Genellikle huş ağacı, elma, armut, şeftali, kivi, havuz, kereviz, domates, patates gibi besinlerin yenilmesiyle ürtiker tablosunun yaşanabileceğini paylaşıyor. 
Şikayetleri olan hastaların dikkatli olması ve muhakkak doktora başvurması gerektiğini savunan uzmanlar,ürtikerin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu kaydediyor.

 Uzmanlar tedavi ve hasta takibinin dermatologlarca yapılması yapılmasının şart olduğunu savunuyor. 
 

Daha Fazla Haber