Dil ve dudakta şişme besin alerjisinin belirtisi

Polen ve meyveler arasında çapraz reaksiyon gelişip alerjilere sebep olabileceğini biliyor muydunuz?

Özellikle bahar aylarında karpuz,  kavun ve domates gibi besinlerin tüketilmesiyle birlikte dudaklarınızda kızarlık ve kaşıntı oluşuyorsa alerjiden şüphelenilmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, polen alerjisi ve meyveler arasında çapraz reaksiyon yaşandığını hatırlatıyor. 

Dünya genelinde alerjik hastalıkların başında besin alerjisinin geldiğini ve yaklaşık olarak 13 çocuktan birinde alerjinin görüldüğünü vurgulayan uzmanlar, besin alerjilerinin hayati tehlike oluşturan, ani gelişen ve bütün vücut fonksiyonlarını durduran etkileri bulunduğunu hatırlatıyor. 

170 BESİNE ALERJİ GELİŞME İHTİMALİ VAR
Alerjik şok olarak adlandırılan ‘anafilaksi’ye karşı ebeveynlerin alerjik maddeleri içeren gıdalar ve çapraz reaksiyonlar konusunda uyaran uzmanlar,  süt alerjisi olanların süt içeren besinleri tüketmemesi gerektiğin ifade ediyor. Ayrıca polen alerjisi olan kişilerin meyve tükettiğinde çapraz reaksiyon geliştirebileceğini de savunan uzmanlar, yaklaşık 170 gıdanın alerjiye sebep olma ihtimali bulunduğunu dile getiriyor. 

ALERJİLERDE DUDAKTA VE DİLDE ŞİŞME ÇOK ÖNEMLİ
En fazla gıda alerjisine sebep olan ürünlerin süt, yumurta, soya, buğday, fındık, fıstık ve balığın olduğunu işaret eden uzmanlar ağız etrafında, yüzde veya vücutta kızarıklık, kaşıntı ve egzamanın oluşmasının en önemli belirti olduğunu hatırlatıyor. Kızarıklık, kaşıntı ve egzamanın 2 saat içinde dilde, veya dudakta şişmeye dönüşüyorsa besin alerjisine işaret ettiğini hatırlatan uzmanlar,  emziren annelere dikkatli olmalarını öneriyor. 

Sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde de alerjinin gelişebileceğini kaydeden uzmanlar, böyle durumlarda anne sütünün kesilmediğini ancak anneye belli bir diyet verildiğini paylaşıyor. 
 

Daha Fazla Haber