Oruç tutacak diyabet hastaları bu önerilere dikkat

Uzmanlar Ramazan’da şeker hastaları ve şeker riski bulunan kişilerin oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışması gerektiğinin üzerinde duruyor.  

Uzmanlar Ramazan’da şeker hastaları ve şeker riski bulunan kişilerin oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışması gerektiğinin üzerinde duruyor.  Doktorlarından ‘oruç tutabilirsin’ yanıtını duyan şeker hastalarının ise mutlaka doğru bir beslenme programıyla hareket etmesi gerektiğini paylaşan uzmanlar, beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken noktaları bizlerle paylaştı. 

Bu Ramazan ayında 17 saat oruç tutulacağını hatırlatan uzmanlar, açlık süresinin uzun olmasının diyabet hastaları ve diyabet riski taşıyanların sağlığını riske sokabileceğini belirtiyor. Ancak doğru beslenme ve ilaç kullanarak hayatlarına sağlıklı bir şekilde devam edebilen insülin direnci, gizli şeker ve diyabeti bulunanların dikkatli olması gerektiğini kaydetmekte fayda var. 

Tip 2 diyabet tanısı konulmuş ama henüz kan şekerini düzenleyen bir ilaç kullanmayan şeker hastalarının doktor kontrolünden geçtikten sonra oruç tutabileceğini savunan uzmanlar, şeker hastalarının oruç tutmaya karar vermeden önce mutlaka detaylı testleri yaptırmaları gerektiği üzerinde duruyor.  

Doktorunun iznini aldıktan sonra oruç tutan şeker hastalarının sahur öğününü atlamaması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, sahurun kahvaltı olarak değerlendirilmesini öneriyor. Tuzsuz veya az tuzlu peynir, zeytin, yumurta, tam tahıllı ekmek ile yapılacak sahura mutlaka taze sebzelerden oluşan bir salatanın da eşlik etmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, tokluk hissi verecek ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişlerinde sofrada yer almasını öneriyor. 

Uzun süre açlığın ardından iftarda hızlı ve fazla tüketilen besinlerin kan şekerinde yükselmelere neden olacağını dile getiren uzmanlar, iftardan sonra yapılacak yürüyüşlerin çok önemli olduğunu paylaşıyor. 
 

Daha Fazla Haber