Zencefil Turşusu Nasıl Yapılır?

İnsanlar bazı yemeklerin yanında bir şeyler yemek isterler. Örneğin kuru fasulyenin yanında pirinç pilavı olmazsa olmazlardandır. Ayrıca bunun yanında yapılacak cacık da yemeğe ayrı bir lezzet katacaktır. İnsanların bir başka sevdiği yiyeceklerden bir tanesi de turşulardır. Turşularda kendi içerisinde çeşitleri vardır. Bu çeşitlerden bazıları şunlardır. Salatalık turşusu, biber turşusu ve zencefil turşusudur. Her bir turşunun kendine has bir yapımı vardır. Peki, zencefil turşusu nasıl yapılır?

Zencefil Turşusu Yapımı için İhtiyaç olan Malzemeler
 
 Yarım kilo kök halinde olan zencefil
 1 yemek kaşığı turşuluk tuz
 1 yemek kaşığı toz şeker
 2 su bardağı isteğe bağlı elma veya üzüm sirkesi
 Sirke yok ise 1 buçuk su bardağı ve 1 su bardağı limon suyu ile de yapılabilir.
 Yarım su bardağı su
 Yarım su bardağı toz şeker
 
 Zencefil Turşusu Yapım Aşaması
 
İlk aşama olarak zencefiller ince ince olacak şekilde kesilir. Kesim aşamasında patates cipslerine benzer şekilde de kesilebilir. Kesilen zencefil dilimleri bir kaba alınır. Kabın içerisine 1 yemek kaşığı toz şeker ve 1 yemek kaşığı tuz eklenir. Daha sonra kabın içerisinde ovulmaya başlanır. Bu sayede tuzun erimesi sağlanır. Bu işlem bittikten sonra zencefiller 1 ila 1 buçuk saat arası dinlendirilir. Bu zaman içerisinde zencefil kabı içerisinde sulanacaktır.
 
Dinlendirme işlemi bittikten sonra kaptaki ve zencefildeki su alınmalıdır. Bunun haricinde bir tencerenin içerisine yarım su bardağı su, 2 su bardağı sirke ve yarım su bardağı şeker ile birlikte ocağa konulur. Bu karışım kaynayana kadar beklenir. Kaynama başlayınca ocağın altı kapatılır.

Bir cam kavanozun içerisine zencefiller yerleştirilir. Bu cam kavanozun içerisine tencerenin içerisindeki karışım dökülür. Kavanozun kapağı güzel bir şekilde kapatılarak soğuması için bir yere bırakılır. Soğuma işleminden sonra cam kavanoz buzdolabına kaldırılır. Bu kavanoz buzdolabında 3-4 gün bekletilir. Zencefil turşusu hazırdır. Afiyet olsun.
 

Daha Fazla Haber