Çocuklar için mutlu olmanın yolu keşfetmekten geçiyor

Çocukların öğrenmekten ve keşfetmekten haz duyduklarını biliyor muydunuz?

Yetişkin olarak bizler yeni bir şeyi keşfettiğimizde ve öğrendiğimizde büyük haz duyarız. Doğuştan itibaren taşıdığımız bu özellik çocuklarda çok fazla kendini gösteriyor. Öğrenmekten ve keşfetmekten büyük keyif alan çocuklar için mutlu olmak bu iki başlıktan geçiyor. Yapılan araştırmalar çocuklukta beynin ne kadar çok eğleniyorsa o kadar çok öğrendiğini ve keyif aldıkça öğrendiklerini pekiştirdiğini ortaya koyuyor. 

Öğrenmenin ve keşfetmenin çocuklar için bir sevinç olduğunun altını çizen uzmanlar, mutlu olmanın en önemli yollarından birinin yeni şeyleri keşfetmekten geçtiğini savunuyor. Çocukların yeni bir şeyleri öğrenmesinin engellendiğinde mutsuzluğun ortaya çıktığını ve gelişimin durduğunu vurgulayan uzmanlar, bu nedenle üretkenliğinde yavaşladığına dikkat çekiyor. 

KEŞFEDEMEYEN VE ÖĞRENEMEYEN ÇOCUK MUTSUZ OLUR
Keşfedemeyen ve öğrenemeyen çocuğun psikolojisinin de bozulduğunu kaydeden uzmanlar, çocukların önündeki engellerin bir an öne kaldırılması gerektiğini paylaşıyor. 
Ailelerin çocuğun keşfetmesini bilinçli veya bilinçli olmadan engellediğini hatırlatan uzmanlar, çocuktan gelişiminin üstünde şeyler beklenerek, çocuğu ciddiye almayarak bunun gerçekleştiğini vurguluyor. Çocukta kaygı durumunun artmasıyla, özgüvenin azalmasıyla mutsuzluğunda kendini göstermeye başladığının altını çizen uzmanlar, bazı ebeveynlerin çocuğun gelişim sürecini sekteye uğrattığını savunuyor.

Aileler tarafından çocuğun birinden korkması, ceza alması gerektiği ve çocuğu engelleyen birilerinin olması gerektiği gibi düşüncelerin benimsendiği dile getiren uzmanlar, bu rolün bazen babalar tarafından üstlenildiğini işaret ediyor. 

Aslında bu yapılanın çocuğun özgüvenine, öğrenme şevkine zarar verdiğini hatırlatan uzmanlar, çocuğu sevgiyle büyütmenin daha çok şey öğrenmenin yolunu açacağını belirtiyor. 
 

Daha Fazla Haber