İyodun azı da çoğu da zarar

Uzmanlar iyot eksikliği ve iyot fazlalığının guatra yol açtığını bu nedenle bu konuda dikkatli olunması gerektiğini işaret ediyor.

İyodun azı da çoğu da zarar

Uzmanlar iyot eksikliği ve iyot fazlalığının guatra yol açtığını bu nedenle bu konuda dikkatli olunması gerektiğini işaret ediyor.

Ece İNAN
Ece İNAN
02 Haziran 2017 Cuma 20:48
578 Okunma
İyodun azı da çoğu da zarar

Türkiye’de hala halk sağlığı sorunlarından biri olan iyot eksikliği, tüm dünyada en yaygın besin yetersizlikleri arasında bulunuyor.  Aslında günümüzde iyotlu su, tuz ve ekmek sayesinde iyot yetersizliği nadiren gözüküyor gibi dursa da  özellikle Karadeniz bölgesinde önemli bir sorun teşkil ediyor. 

Uzmanlar iyot yetersizliğinin zeka gerilinden yeni doğan ve bebek ölümlerine dek pek çok olumsuz etkisi olduğunu kaydederken, iyodun tek fizyolojik rolünün tiroit hormonunun bir parçası olmak olduğunu hatırlatıyor. 

Guatr, zeka geriliği ve bebeklerde ölüm riski ile ilişkilendirilen iyot eksikliğini gidermek için balık ve deniz ürünlerinin yanı sıra sebze tüketimini dengelemek gerektiğini paylaşan  uzmanlar, pek çok ülkede iyodun sofra tuzlarına da eklendiğini kaydediyor. 

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 5 yaşına kadar olan bebek ve çocuklar için günde 90 mikrogram, 6-12 yaşındaki çocuklar için 120 mikrogram, 12 ve üstü çocuklar için 150 mikrogram, hamilelik ve emzire dönemindeki kadınlar için 250 mikrogram tüketilmesi gerektiğini işaret ediyor. 

Gebelik döneminde ortaya çıkacak şiddetli iyot yetersizliğinin bebeğin nörolojik gelişiminde sorunlar yaratacağını savunan uzmanlar,  iyot açısından zengin besinlerin sofralarda yer alması gerektiğini belirtiyor. 

Vücutta yetersiz veya aşırı iyot olması durumunda tiroid hastalığının ortaya çıkacağını kaydeden uzmanlar, iyot eksikliğinin ciddi bir halk sağlığı problemi olduğunun altını çiziyor. Son dönemde Türkiye’de gerçekleştirilen çalışmalarda iyot eksikliği ve ilişkili komplikasyonlar önlenmeye çalışılıyor. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
<strong>Dikkat!</strong> Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.