Saplantı belirtilerinin iş ve sosyal yaşama etkisi

Uzmanlar, saplantı ve zorlantı bozukluklarının kendiliğinden gerilemediği için tedavi edilmesinin şart olduğunu işaret ediyor.

Saplantı belirtilerinin iş ve sosyal yaşama etkisi

Uzmanlar, saplantı ve zorlantı bozukluklarının kendiliğinden gerilemediği için tedavi edilmesinin şart olduğunu işaret ediyor.

Ece İNAN
Ece İNAN
05 Nisan 2017 Çarşamba 14:07
199 Okunma
Saplantı belirtilerinin iş ve sosyal yaşama etkisi

En yaygın görülen saplantı belirtileri, arasında kirlenme korkusu, aşırı kuşku, başkasına zarar vermekten korkma, rezil olmaktan korkma, hata yapmaktan korkma, simetri, düzen takıntısı sayılabilir. 

Zorlantı belirtilerine örnek olarak, sık yıkanma, tekrar tekrar el yıkama, tokalaşmaktan kaçınma, kapı kollarına dokunmama, ocağı, muslukları, ütüyü, kapıyı sık sık kontrol etme, günlük bir iş yaparken içinden sayı sayma, bir takım kelimeleri, hareketleri, sürekli düzenleme belirtilebilir. 

Kirlenme en yaygın görülen saplantı biçimidir Kirlenmiş olabileceği düşüncesini yıkanma, kirtelte ihtimali olan şeylerden kaçınma zorlantısı izler. Aşırı yıkanma sebebi ile ciltte yaralar, evden çıkamama, iş yapama ve aşırı kaygı ortaya çıkar. Kuşku saplantısı olan kişi sıklıkla bir felaket tehlikesinden korkar. Örneğin ütünün işini çekmediği için yangına sebep olabileceğini düşünür, bu durumu kontrol etme zorlantısı izler. Zarar verme salantısı olan kişi başkalarına veya kendine zarar vereceğinden, aniden saldıracağından korkan, bunun sonucunda kesici ve delici aletleri eline almak, çocuğu ile yalnız kalmak gibi durumlardan kaçınır. 

Simetri saplantısı olan kişiler her şeyin düzenli ve simetrik olması gerektiğini düşünürler. Bu durum her şeyi planlayarak yapması, yavaşlaması, işlerini yetiştirememesi ile sonlanır. 

FARKLI HASTALIKLAR DA EŞLİK EDEBİLİR
Hastalık sadece saplantılar veya zorlantılarla gidebilir ancak çoğunlukla ikisi birlikte görülür. Bir kişide birden fazla saplantı veya zorlantı görülebilir. Depresyon, kaygı bozukluğu, yeme bozuklukları, tik bozukluğu gibi diğer psikiyatrik hastalıklarla birlikte görübilir. 
 

Son Güncelleme: 05.04.2017 16:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
<strong>Dikkat!</strong> Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.