Uzmanlar dünyada insanlığı en fazla tehdit eden kanser türünün deri kanseri olduğunu paylaşırken, nedenleri arasında sıklıkla güneş ışınları ve solaryumdaki UV dalgalarının bulunduğunu da hatırlatıyor.
Cildimiz epidermis ve dermis adı verilen iki ayrı tabakadan oluşuyor. Uzmanlar epidermis tabakasında yassı , bazal ve melanosit adı verilen hücrelerin bulunduğunu ifade ederken, cilt kanserinin derinin çeşitli tabakalarında hücrelerin kontrolsüzce büyümesiyle ortaya çıktığını dile getiriyor. Bu kontrolsüzce hücre büyümesine en fazla DNA hasarının yol açtığını hatırlatan uzmanlar, güneş ışınlarının ve solaryumdaki UV dalgalarının DNA hasarını tetiklediğini işaret ediyor.
BENLER NASIL OLUŞUYOR?
Uzmanlar tüm kanser vakalarının yaklaşık yarısını oluşturan cilt kanserleri ile benler konusunda sık sık kendilerine sorular yönetildiğini paylaşıyor. Melanosit isimli cildimize rengini veren hücrelerden oluşan benlerin iyi huylu tümörler olduğunu belirten uzmanlar, benlerin çok farklı şekilde ortaya çıkabileceğini hatırlatıyor. Ciltte kabarıklık şeklinde veya deri seviyesinde de gözlemlenebilen benler kahverengi, siyah ve mavi olabilir. Uzmanlar bazı benlerin kanser riski taşıyabileceğini bu nedenle dikkatli olunması gerektiğini savunuyor.
CİLT KANSERİ İLE ET BENLERİNİN BAĞLANTISI VAR MI?
Eğer benleriniz düzenli bir sınır içinde kalmıyor, renk değiştiriyor, boyutu hızlı bir şekilde büyüyor, kanama veya kabuklanma oluyorsa uzmanlar beninizin huy değiştiriyor olabileceğinin altını çiziyor. Burada mutlaka hızlı bir şekilde doktora başvurulması gerektiğini belirten uzmanlar, erken teşhisin her hastalıkta olduğu gibi cilt kanserinde de önemli olduğunu kaydediyor.
Ece İNAN
08 Mayıs 2017 Pazartesi 17:05
128 Okunma