Spina Brifa Nedir?

Günümüzde halk arasında çok bilinen bir hastalık olmamakla birlikte ciddi bir durumdur.

Spina Brifa Nedir?

Günümüzde halk arasında çok bilinen bir hastalık olmamakla birlikte ciddi bir durumdur.

Mine KARACA
Mine KARACA
13 Şubat 2018 Salı 14:30
634 Okunma
Spina Brifa Nedir?

Bilinmeyen Hastalık

Spina brifa nedir? Açık ya da ayrık omurga anlamına gelir. Sık görülen bir hastalık olmakla birlikte doğuştan itibaren görülen kalıtsal bir hastalıktır. Doğumla birlikte bebek, spina brifalı doğmuş ise omurilik yapısı kapanmamıştır ve bebek sırtında bir açıklıkla doğmuş ayrıca sinirlerde bir iletim sorunu ortaya çıkmıştır. Beyine uzanan sinirler arasında düzensiz bir bağlantı oluştuğunda bebekte değişik derecelerde felçler ortaya çıkmaktadır.

Doğan bebeğin sırtındaki açıklık ne kadar yukarıda ise daha çok sinir hasar görmüş ve daha ağır bir felç durumu ortaya çıkar. Spina brifalı hastaların çoğu tekerlekli sandalye kullanmak zorundadırlar. Çünkü hasarla birlikte birçok kasta zarar görmektedir.

Spina Brifa Neden Oluşur?

Hamilelik döneminde olan anne adaylarının yeterli folik asit almaması veya hiç olmaması sonucu bebeğin omurilik tüpü kapanmaz. Folik asit omurilik tüpünün kapanmasında önemli bir role sahiptir. Folik asit dışında bazı vitamin ben minarelerinde etkili olduğu bilinmektedir. Folik asidin yanı sıra kalıtımsal olan hastalıklarda spina brifa üzerinde etkilidir. Bazı ailelerde spina brifa genetik olarakta görülmektedir. Sara nöbetleri için annenin kullandığı ilaçlarda spina brifaya neden olmaktadır.

Spina Brifa Tedavisi

Spina brifalı doğan bebeklerde eğer ilk teşhiste myelomengosel ile doğduğu anlaşılırsa, bebeğin doğduğu ilk günlerden itibaren sırtındaki kese ameliyatları ile kapatılır. Spina brifa hastalığına bağlı olarak oluşan hidrosefali gelişen bebeklerde beyinde bulunan fazla sıvıyı kan dolaşımına boşaltımını sağlayan ve şant olarak ifade edilen drenaj sistemi yerleştirilir. Ameliyatlar mevcut olan durumun ilerlemesini engellemek ve hasarı en aza indirmek için tercih edilmekle birlikte kesin bir tedavi değildir. Hamilelik döneminde olan anne adaylarının folik asit düzeyine ve düzenli kontrollerine dikkat etmelidirler.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
<strong>Dikkat!</strong> Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.