Uzmanlar dünya çapında en fazla ve şiddetli görülen zihinsel rahatsızlığın dismorfofobi olduğunu işaret ediyor. Dismorfofobik kişilerin gerçekte normal görülmelerine rağmen aynadaki akislerini gördüklerinde çirkin olduklarına inandıklarını paylaşan uzmanlar, bu kişilerin çalışma hayatını ve sosyal yaşamlarını da bırakabileceğini vurguluyor.
Kişilerin kendilerini eve kapatabileceğini hatta intihara bile yönelebileceğini kaydeden uzmanlar, halk arasında ayna hastalığı olarak da bilinen dismorfofobi hakkında dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.
DİSMORFOFOBİK KİŞİLER NE HİSSEDER?
Dismorfofobik kişilerin görünüşlerini kafaya taktıklarını paylaşan uzmanlar, bu kişilerin kendilerini beğenmediklerini ve çirkin olduklarını düşündüklerini de dile getiriyor. Çevresinin bu kişilere normal olduğunu söylese bile kendini çirkin hissetmeye devam edeceklerini ifade eden uzmanlar, günlük hayat içinde sürekli çirkinlik konusuna takılmış ve mutsuz olan bu kişilerin kaygısının aşırı boyuta ulaşacağını da hatırlatıyor.
Uzmanlar bu hastalıktaki kaygının sosyal ve mesleki alanda sıkıntı ve işlev bozukluklarına sebebiyet vereceğinin altını çizerken, bu kişilerin kendilerini iğrenç bir canavarmış gibi hissettiklerini vurguluyor.
Bu kişilerin günde ortalama 3 ile 8 saati görünüş kaygısı yaşayarak geçirdiğini belirten uzmanlar, reddedilme korkusu, düşük benlik, utanç, değersizlik ve sevimsiz olma gibi duygularla bu kaygılar ilişkilendirildiğinde çok büyük problemlere rastlanabilir.
Ayna hastalarının tekrarlayan davranışlar sergilediğini de hatırlatan uzmanlar, aşırı bakım, kamuflaj, sık sık kıyafet değiştirme, deri soyma ve diyet yapma gibi davranışları sürekli hale getirdiklerini kaydediyor.